Most akkor teljesítményfokozás a vétség?

Volt az a jó kis SZAC-meccs egy héttel ezelőtt, amelyről egy csodálatos – bár kicsit hosszú – összefoglaló is született. Látszik rajta ez-az.

A csütörtöki kupameccsen pedig kiderült, hogy büntetést kapott a klub. Na, de pontosan mit is? És miért?

A Budapesti Labdarúgó Szövetség honlapjának dokumentumok, majd közlönyök menüpontja alatt az utolsó számban megtalálható, hogy az MLSZ Budapesti Igazgatóság Fegyelmi Bizottsága a szeptember 16-17-i ülésén a következő határozatot (721/2014-es számú) hozta a BVSC-vel szemben:

A BVSC-Zugló sportszervezet 7§ 3/e megsértése miatt, a 100.§ 2/b alapján saját költségen köteles szövetségi ellenőrt fogadni a soron következő 2 (kettő) idegenbeli bajnoki mérkőzésre.

Át a szabályzatok menübe, Fegyelemi Szabályzat, amely a Magyar Labdarúgó Szövetségé. Először is, a BVSC megsértette a hetedik paragrafus harmadik bekezdésének:

Sportszakember részéről elkövetett fegyelmi vétségnek minősül, ha

e) pontját:

a sportteljesítmény fokozására tiltott teljesítményfokozó módszer
alkalmazásában közreműködik, segítséget nyújt, arra rábír, vagy ezekre ajánlkozik, lásd a Szabályzat 1. számú mellékletében meghatározottakat.

Vagyis doppingolásért jön a bünti. Mondhatjuk, hogy süllyed a focink a totális sötétségbe és semmibe, ha már az ötödosztályban is.

Azért itt nyilván valami bibi van, de előbb nézzük a büntetési alapot vagyis a 100. § 2. bekezdését:

A vendégcsapat sportszervezete is felelős a vendégszurkolók által a részükre elkülönített szektorban, valamint a mérkőzés előtt, illetve a mérkőzés után a stadion területén okozott rendbontásért, ezért a vendég sportszervezet büntetése:

a b) pont alapján:

szövetségi ellenőr meghatározott számú idegenbeli mérkőzésre történő kiküldése, a sportszervezet költségére.

Mivel jelen voltunk a mérkőzésen, tudjuk, mi történt, és ebbe belevág a 100. § 2/b), a 7. § 3/e) pontja viszont nem, ezért az utóbbinál biztos a hiba. A szabályzat további részei azonban tartalmazzák azokat a pontokat, amelyek alapján büntetést kaptunk, mégpedig a 7. § 4. bekezdésének

Sportszervezet részéről elkövetett fegyelmi vétségnek minősül, ha

e) pontja

nincs biztosítva a rend a sportlétesítmény területén a csapatok stadionba érkezése és a játékvezető mérkőzés kezdetét jelző sípszava között, a mérkőzés alatt, és a mérkőzés lefújásától a játékvezetők és a csapatok stadionból történő távozásáig, és főként akkor, ha a nézők:
– hangosan, hátrányos megkülönböztető kifejezéseket használnak, ilyen jellegű, jelmondatokat tartalmazó táblákat, feliratot tartalmazó egyéb eszközöket helyeznek ki, hátrányos megkülönböztetést jól látható módon tartalmazó ruhaneművel rendelkeznek;
– engedély nélkül bemennek, vagy kísérletet tesznek arra, hogy bemenjenek a pályára;
– tárgyakat dobálnak be a játéktérre, vagy különböző pirotechnikai eszközöket használnak;

és f) pontja

a vendégcsapat szurkolójának cselekménye az e) pont szerinti magatartások bármelyikét tanúsítja, illetve egyébként olyan kirívóan sportszerűtlenül viselkedik, hogy arról a játékvezető vagy az ellenőr a mérkőzésről szóló jelentésében említést tesz.

Valószínűleg egy egyszerű gépelési hiba történt, mert nem tudunk olyan esetről, hogy sportszakember közreműködött volna tiltott teljesítményfokozó szerek alkalmazásában.

A büntetést pedig azért kaptuk, mert a szurkolótáborunk egyik tagja bedobott egy sörösdobozt a pályára, amelyet egyébként szintén a szurkolóink egy másik tagja néhány perc elteltével kidobott a szemetesbe. De az már mindegy, utózönge.

Viszont a részletek szeretjük, meg a tisztánlátást. Nem próbálunk jogtalan előnyt szerezni tiltott szerekkel, ezért is írtuk meg ezt a helyreigazító posztot, ha valaki a BLSZ honlapján tájékozódik a büntetésekről.

Leave a Reply